Приказки от Латерната - Малката Русалка

Сценарий: Дана Андонов и Нели Томакчиева
Режисьор: Екатерина Казакова
Сценограф: Мила Дикалова
Композитор: Надежда Митева
Участват: Силвия Стоянова, Наделина Камбитова и Екатерина Казакова
Фотограф: Ивелина Берова

С проекта „Приказки от латерната – Малката русалка“  Екипът ни реализира първия спектакъл от поредицата „Приказки от латерната“, а именно „Малката Русалка“ на Дана Андонова и Нели  Токмакчиева по мотиви от едноименната приказка на Ханс Кристиан Андерсен.

В него Приказните разказвачи на вълшебната латерна пренасят зрителя в дълбините на океана, където живее малката русалка. На шестнайсетия си рожден ден тя получава позволение да излезе на повърхността. А там, в този прекрасен , нов за нея свят, среща принца от мечтите си.  Но възможна ли е любовта между морски обитател и човешко същество…? Това е приказка за мечтите, вярата и истинската любов.

Дейностите по проекта стартираха със среща на творческия екип – Екатерина Казакова – режисьор, Мила Дикалова – сценограф, Надежда Митева – композитор и Силвия Стоянова, Лари Проси и Наделина Василева – актьори, за обсъждане на идейните предложения. След приемане на концепцията, всеки се зае с реализиране на поставените задачи.    

Сценографското решение на Мила Дикалова се базира върху режисьорската визия целият декор и куклите да са част от една цветна и весела музикална латерна. Всички куклени образи, декори и реквизити се побират и излизат от тази подвижна музикална кутия. От външната страна на латерната виждаме границата между пясъка, които води към земното царство и вълните, които водят към морския свят. А когато отворим вратичките се разкриват пред нас морското дъно и чудното царство на морския владетел. Морското дъно се „издига“ нагоре и разкрива пълната картина на нашия цветен морски свят, където обитават героите от спектакъла. На преден план е големият трон на морския цар. На заден план зад морските вълни и тяхната синьо-лилава забрадка се е сгушила тъмната пещера на морската вещица. Когато главната героиня Малката русалка се изкачи на земята, ние отново се връщаме при пясъка и се открива пред нас целия блясък на цветния замък на принца. А близо до крайбрежието е акостирал царственият кораб.

Премиерата на Спектакъла се състоя декември 2020 в камерна зала на НЧ“Славянска беседа -1880″