Форум театърът е театрална игра, в която проблемът бива показан в неразрешена форма. Публиката, която е и участник в представлението, е поканена да предложи и изиграе позитивни решения.

Как става това? При преиграване на представлението, зрител, провокиран от действието, вдига ръка и казва Стоп!  в избран от него момент. След което поканен от Водещия да сподели своето решение, влиза в ролята на потърпевшия и променя поведението на героя по удачен, според него начин.

Форум театърът предоставя на зрителите невероятния шанс да изпробват в безопасна среда различни модели на поведение в евентуални проблемни житейски ситуации.

Предлагаме на Вашето внимание следните теми:
1. Превенция на училищно насилие 

 

Като на игра

Форум театър на тема взаимоотношения между момичета и момчета. Историята е създадена по действителен случай. Момче от първи клас харесва своя съученичка. Започва да закача момичето все по – настоятелно и по – настоятелно. Докато накрая при нейн опит да си тръгне, момчето я стисва силно и отказва да я пусне. Това довежда до събиране на родителския съвет и взимане на по – сериозни мерки.

Подходящ за 1-4 клас.

Новата ученичка

авторски спектакъл на Арт студио Камбана

Вероника е на 16 години и след решение на майка й се премества в друго училище. Още първите дни тарторките на класа започват да й се подиграват и настройват класа. Психическият тормоз преминава във физически……….
Вероника остава съвсем сама.

Подхоящ за ученици 7-9 клас

Дългуч

авторски спектакъл на Арт студио Камбана

В класът има момче, което е обект психически тормоз от страна на свой съученик.Търпението му се изчерпва и в изблик на гняв момчето наранява момичето, което харесва. Историята касае въпроса за границите на търпимостта и до къде ни води това. Колко е важно да споделяме чувствата си и да ценим себе си.

Подходящ за ученици 4-6 клас

Да обичаш на инат

Сащо е 12 клас. Има приятелка, която е в 9 клас. Момичето е поставено под постоянен тормоз, заради ревността на приятеля си. В училището пристига нов ученик, който става свидетел на техните скандали. При опит да се намеси е пребит жестоко.

Подходящ за ученици 9 -12 клас

 

2. Превенция от трафик на хора (7 – 12 клас)

Сълза на петолинието

авторски спектакъл на Арт студио Камбана

Петя е 16 годишно момиче. Мечтата й е да се занимава с музика, но не получава подкрепа от родителите си. Отхвърлена от съучениците си, единственото място, където се чувства добре е в репетиционната на групата, с която пее.
Един ден, след изпълнение на песен в караоке клуб тя се запознава с “импресарио”, който обещава да превърне мечтата й в реалност.
Подведена от лъжливото внимание и бляскавите възможности, които той й предлага, тя лесно се превръща в жертва на трафик.

Как смятате, че ще продължи тази история? Има ли изход от ситуацията? Може ли да се намесим в по- ранен момент, за да променим хода на събитията?
Това са въпроси, на които актьори и публика ще търсят отговори след представленията.

 

3. Превенция от наркотици (7 – 12 клас)

Из дневниците на живота

Сценарии: Димитър Тодоров
Музика : Любомир Брашненков – Fragile
Постановка: Екатерина Kaзакова

“Наркотикът, въпрос на свободен избор
или лесен начин да загубиш свободата си ”

Колкото измислена, толкова и реалната история на двете 17-годишни момичета Ели и Дени, които при едни съвсем нормални обстоятелства за тяхната възраст – купон, приятели, момчета…, попадат под влиянието на наркотиците.
Представление за личния избор, за възможностите, за това, че човек сам и единствен носи отговорност за собствените си постъпки, за това лесно ли е да си тийнейджър и колко са големи проблемите ти на тази възраст, за любовта, за омразата, за приятелството и за цената, която трябва да се плати за всеки избор…
Пиесата не върви по стриктен, предварително подготвен сценарий, а е базирана на импровизацията на актьорите върху проблема, като след края му се разиграва и форум театър с публиката.

 

4 Ранни бракове ( 13-18 г.)

В какво се превръщат мечтите

Две момичета мечтаят да продължат образованието си в големия град. Но се оказва, е бащата на едното не подкрепя решението му. Момичето прекъсва училище. Не е сама, нейния приятел също остава в градчето. Неговата мечта е да стане футболист в  младежкия отбор, Но не е допуснат до тестовете. Двамата влюбени решават да се оженят, за да се радват на своята независимост и загърбват ученическите си мечти.

 

Разработен от бразилския режисьор Аугусто Боал, форум театъра е специфична съвкупност от техники, създадена да обучава хората как да играят активна роля в своята общност. Той се използва в целия свят за култивиране на ангажирано и просветено гражданско общество.

Колективът на Арт студио “Камбана”  е преминал обучения по форум театър в страната и чужбина.

Умения и компетенции:

  • Тренинг по форум театър – Руи Фрати 2018г.
  • Кампаниии на Районните комисии за противообществени прояви на Столична община за превенция на училищно насилие по училищата 2007- 2018
  • Асистент- водещи в Проекта на СНЦ “Театър Цвете”- “Граждани на Европа”2007г.
  • Театрални и драма техники за работа с младежи- правонарушители и подрастващи в риск-  Geese Theatre Company – Великобритания, Бирмингам,2008г.
  • Обучение по форум театър при Аугусто Боал – Париж 2006г.
  • Активни методи на обучение за сексуално и репродуктивно здраве – Робърт Дийлони и Д. Добрев  2002г.
  • Обучение за обучители по правата на детето от Конвенцията за правата на човека на ООН
  • Игра срещу насилието” по програмата “Изкуство за социална промяна” на Европейската културна фондация- Амстердам 1996г.