Форум

театър

Форум театърът е театрална игра в две части. В първата част актьорите представят на публиката проблем в неразрешена форма. Във втората част публиката взима активно участие дискутирайки и давайки предложения за позитивно резрешаване на проблема.

Как става това? При преиграване на представлението, зрител, провокиран от действието, вдига ръка и казва „Стоп!“  в избран от него момент. Водещият, го кани на сцената да сподели своето предложение, влизайки в ролята на потърпевшия. Там той има възможност да промени поведението на героя по удачен, според него начин.

Форум театърът предоставя на зрителите невероятния шанс да изпробват в безопасна среда различни модели на поведение в евентуални проблемни житейски ситуации

КАТО НА ИГРА

 Форум театър на тема взаимоотношения между момичета и момчета. Историята е създадена по действителен случай. Момче от първи клас харесва своя съученичка. Започва да закача момичето все по – настоятелно и по – настоятелно. Докато накрая при нейн опит да си тръгне, момчето я стисва силно и отказва да я пусне. Това довежда до събиране на родителския съвет и взимане на по – сериозни мерки. Подходящ за 1-4 клас.

Тема: Превенция на училищно насилие

ДЪЛГУЧ

В класът има момче, което е обект психически тормоз от страна на свой съученик.Търпението му се изчерпва и в изблик на гняв момчето наранява момичето, което харесва. Историята касае въпроса за границите на търпимостта и до къде ни води това. Колко е важно да споделяме чувствата си и да ценим себе си.

Тема: Превенция на училищно насилие

КАРАТЕ МАНИЯ

По действителен случай. Един ден в голямото междучасие учителите виждат на камерите, как едно момче без видима причина удря с крак в корема своя съученичка. От удара момичето отхвърчава, удря се лошо и се налага да бъде откарана в Пирогов. Учителите започват да разпитват двамата, каква е причината, но никой от тях не казва.

Тема: Превенция на училищно насилие

ДА ОБИЧАШ НА ИНАТ

Сащо е 12 клас. Има приятелка -Вероника, която е в 9 клас. Момичето е поставено под постоянен тормоз, заради ревността на приятеля си. В училището пристига нов ученик, който става свидетел на техните скандали. При опит да се намеси е пребит жестоко.

Тема: Превенция на училищно насилие

СЪЛЗА НА ПЕТОЛИНИЕТО

 Петя е 16 годишно момиче. Мечтата й е да се занимава с музика, но не получава подкрепа от родителите си. Отхвърлена от съучениците си, единственото място, където се чувства добре е в репетиционната на групата, с която пее. Един ден, след изпълнение на песен в караоке клуб тя се запознава с “импресарио”, който обещава да превърне мечтата й в реалност. Подведена от лъжливото внимание и бляскавите възможности, които той й предлага, тя лесно се превръща в жертва на трафик.

Тема: Превенция на трафик на хора

В ГАРАЖА НА БАБА

Историята на трима деветокласника – Стамбата, Бърков и Алекс, приятели от детинство. Имат една страст, компютрите. Разработването на програми и игри. Предизвикателството пред, което се изправят е предстоящ конкурс за виртуална реалност. Трябват да намерят пари, за да реализират проекта. Появява се Пешо Пръста с предложение да им помогне финансово, ако се включат в бизнеса му. История за свободата и отговорността на избора.

Превенция на зависимости и разпространение на наркотични вещества

ИЗ ДНЕВНИЦИТЕ НА ЖИВОТА

Колкото измислена, толкова и реалната история на двете 17-годишни момичета Ели и Дени, които при едни съвсем нормални обстоятелства за тяхната възраст – купон, приятели, момчета…, попадат под влиянието на наркотиците. История за личния избор, за приятелството, любовта и поемане на отговорност за последствията от взетите решения…

Превенция на зависимости и разпространение на наркотични вещества

В КАКВО СЕ ПРЕВРЪЩАТ МЕЧТИТЕ

Две момичета мечтаят да продължат образованието си в големия град. Но се оказва, че бащата на едното не подкрепя решението й. Момичето прекъсва училище. Не е сама, нейния приятел също остава в градчето. Неговата мечта е да стане футболист в младежкия отбор, но не е допуснат до тестовете. Двамата влюбени решават да се оженят, за да се радват на своята независимост и загърбват ученическите си мечти

Тема: Ранни бракове

ФОРУМ ТЕАТЪР ОНЛАЙН

Искате ли да се включите активно в една реална история с истински предпоставки и последици и да я разрешим заедно, защото от нас зависи? Искате ли да задавате въпроси и изкажете мнение за проблеми, които ви вълнуват? Всяка една от изброените вече постановки , може да дойде лесно при вас, чрез онлайн среща дискусия. В студио историята ще бъде изиграна и излъчена пред вас. След това заедно в онайн дискусия ще търсим решения и даваме предможения за позитивното разрешеване на проблема поставен в историята.

Тема: Превенция на училищно насилие

Тема: Превенция на трафик на хора

Тема: Ранни бракове

Превенция на зависимости и разпространение на наркотични вещества

Освен готовата продукция, която видяхте по – горе, екипът ни може да театрализира сюжет по Ваш казус, който да форумираме с  учениците или Вашия екип .

Подробна информация за гостуване онлайн или присъствено във Вашето учлище или фирма може да получите ТУК

Разработен от бразилския режисьор Аугусто Боал, през 70-те години на миналия век, форум театърът служи като средство за насърчаване на социална и личностна промяна. В тази интерактивна театрална игра, зрителите са едновременно и публика и актьори. Те активно изследват, показват, анализират и трансформират представената действителност в дискусии и участват в действието.

Колективът на “Камбана Арт” е преминал множество обучения по форум театър в страната и чужбина.

Кампаниии на Районните комисии за противообществени прояви на Столична община за превенция на училищно насилие по училищата 2007- 2018

Асистент- водещи в Проекта на СНЦ “Театър Цвете”- “Граждани на Европа”2007г

"Игра срещу насилието” по програмата “Изкуство за социална промяна” на Европейската културна фондация- Амстердам 1996г.

Обучение по форум театър при Аугусто Боал – Париж 2006г.

Тренинг по форум театър – Руи Фрати 2018г.

Театрални и драма техники за работа с младежи- правонарушители и подрастващи в риск- Geese Theatre Company – Великобритания, Бирмингам,2008г.

Активни методи на обучение за сексуално и репродуктивно здраве – Робърт Дийлони и Д. Добрев 2002г.

Обучение за обучители по правата на детето от Конвенцията за правата на човека на ООН